Quantcast
Viewing all 4461 articles
Browse latest View live

Re: Aangeven deel van de winst van Duitse GmbH in Nederland

beste Jan,

onze forumregels staan niet toe dat adviseurs namens hun klanten vragen stellen om die reden sluit ik je topic.


Re: Boekhouder of beter zelf doen?

Quote : Android212 op Vandaag om 16:47:54
En voor de BTW-aangifte, daar zie ik ook niet zo gauw wat ik fout kan doen. Wat zouden jullie doen in mijn situatie?
Als ik je verhaal zo doorneem, ziet het er naar uit dat je op zich best wel een aardig idee hebt waar je mee bezig bent. Ik kan me inderdaad voorstellen dat het bij een boekhouder zo zal zijn dat je die persoon in feite moet betalen om vervolgens uit te leggen wat er allemaal gebeurt. Om heel eerlijk te zijn, zou ik waarschijnlijk in dit geval ook geen boekhouder gebruiken en het via Excel uitvogelen.

Het enige probleem is dan dus wel die onzekere omrekenkoersen. Je zou hier een aantal oplossingen voor kunnen bedenken, die overigens ook al eens op dit forum voorbij zijn gekomen. Je oplossing om élke transactie tegen de dan geldende koers te hanteren in je boekhouding kan op zich wel. Maar persoonlijk zou ik daar horendol van worden.

Een relatief makkelijke, alternatieve manier is door te werken met de vaste omrekenkoers per 1 januari. Daarmee kun je dus alle dollarbedragen lopende het jaar makkelijk omrekenen naar euro zonder steeds naar de koers te kijken. Wat je dan alleen niet moet vergeten is om alle openstaande bedragen per 31 december te herwaarderen. Gedurende het jaar kan het gebruiken van een vaste koers immers enigszins onnauwkeurig zijn. Die herwaardering op het eind zorgt er voor dat die onnauwkeurigheid wordt gecorrigeerd middels een koerswinst of -verlies.

Wat ik zelf overigens meestal deed was het bedrag pas boeken op het moment dat ik het daadwerkelijke eurobedrag wist. Dit werkt overigens alleen als je losse betalingen hebt die ook daadwerkelijk van je (euro)bankrekening worden afgeschreven. Simpel voorbeeld: Je koopt iets van 600 dollar op 31 januari 2016. Op dat moment weet je nog niet wat het euro bedrag is. Je wacht dan totdat je kunt zien hoeveel euro er daadwerkelijk wordt afgeschreven.

Re: Grijs kenteken, prive auto

Lex en Nedzhibe,
Dank jullie wel!!!
Jeroen

Re: Status VAR-vervanger (Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties)

Re: Kans op uitstel van betaling belastingdienst bij ziekte

Quote : Hans van den Bergh op Vandaag om 11:33:22
Dat zal een huisarts niet zo snel doen ...
Een huisarts is daarvoor misschien niet de aangewezen persoon. Het oordeel dat er sprake van een hernia is, wordt door een (ziekenhuis)specialist genomen, en waarom zou die niet iets op papier willen zetten?
Quote : Hans van den Bergh op Vandaag om 11:33:22
... en je zal toch de antwoorden van de belastingdienst moeten afwachten.
Dat moet je juist niet doen. Begin direct met de afbetaling, volgens het zelf voorgestelde schema in een beperkt aantal korte termijnen.

Re: BTW op doorbelasten factuur aan andere partij

Higherlevel is helaas voor jou niet bedoeld voor vragen van werknemers. Om die reden gaat dit onderwerp op slot.

Als je geen werknemer bent hoor ik het graag!

Re: Negatieve inkomsten uit overig werk onmogelijk per 2015? Hoe dan te verreken

Quote : aqdennis op Vandaag om 16:12:44
Of moet ik uit de balans de opbrengsten en kosten peuteren en invullen?
Niet uit je balans, maar uit de verlies- en winstrekening.

Bij opbrengsten vul je je omzet in. Dat zijn dus al je verkopen exclusief btw. Bij kosten vul je al je kosten exclusief btw in. Dan zullen dingen zijn zoals inkoop van bonen, verpakkingsmateriaal, reclamekosten, papier, whatever. Als je een winst- & verliesrekening hebt, dan zou je heel grof gezegd alles aan de linkerzijde kunnen optellen om onder 'kosten' in te vullen en alles aan de rechterzijde kunnen optellen om  onder 'opbrengsten' in te vullen.

Re: Opheffen BV

Quote : wijker op Vandaag om 16:14:25
Het is inderdaad voor de eigen BV en de schuld staat in rekening-courant.
Het opheffen of turboliquideren van de bv is misschien nog niet zo moeilijk, als je aan de voorwaarden daarvoor en alle formaliteiten hebt voldaan. Dat kan namelijk via formulier 17a van de Kamer van Koophandel.

Ik denk dat de definitieve afhandeling vooral zal afhangen van hoe die enorm hoge R/C-stand is ontstaan. Ik kan me zo voorstellen dat het bedrag veel te hoog is om een echte rekening-courant te zijn. Dan is het nog de vraag of het eigenlijk misschien een lening is. En zo ja, is die lening dan zakelijk (genoeg)? Zo niet, dan is er volgens mij sprake van een informele kapitaalstorting geweest.

Voor de inkomstenbelasting maakt het wellicht niet uit of er sprake is van een (onzakelijke) lening of een informele kapitaalstorting. In beide gevallen lijkt me dat er geen sprake kan zijn van een aftrekpost wegens kwijtscheldingsverlies. In de bv kan overigens nog het tegenovergestelde ontstaan, namelijk een kwijtscheldingswinst. En het ligt weer aan de 'reële inhoud' van die kwijtschelding of je gebruik kunt maken van de kwijtscheldingswinstvrijstelling.

Re: omzetbelasting - levering landen buiten de EU

Je omzet is sowieso niet het geld dat je van Amazon ontvangt, maar je verkopen via Amazon (excl. kosten/commissie e.d. van Amazon dus). Althans als Amazon niet je klant is.

Of je BTW over je omzet verschuldigd bent, dat is een ander verhaal: dat is afhankelijke van je overeenkomst met Amazon en wie nou precies je klanten zijn.
En dat weten wij niet.

Re: Ben jij ondernemer voor de inkomstenbelasting? Doe de ondernemingscheck!

Re: Belastingdienst "Modelovereenkomsten" (ipv VAR)

Quote:
Rare stukjes. Alsof die bedrijven hun flexibele schil opeens niet meer nodig hebben. Hoe gaan ze dan aan die arbeid komen?
Spot on. Kennelijk al jaren verborgen werkloosheid, de pseudo zelfstandige met VAR was een dure overbodige Melkertbaner?

Of zou het toch allemaal zwaar overtrokken stemmingmakerij zijn van stakeholders en is er nu gewoon sprake van een (niet per sé ongezonde) shake-out.
Quote:
Ik ben voorzichtig optimistisch.
Me too.

Re: beloning curator

Die regeling met vaste bedragen geldt alleen voor bewindvoerders, curatoren en mentoren op grond van het Burgerlijk Wetboek. Daar is het ook de kantonrechter die bevoegd is.
Bij de curator en bewindvoerders uit de faillissementswet heb je te maken met de Rechter-Commissaris en andere tariefstructuren. Uitgangspunt is dat zij enkel betaald krijgen uit de boedel.

Re: Kleine ondernemersregeling als VOF

@Koen, allereerst welkom op Higherlevel!
Quote : koenstartend op  9 mei 2016, 09:33
Mogen beiden ondernemers in een VOF gebruik maken van de kleine ondernemersregeling bij de BTW-aangifte?
Nee, de VOF is voor de BTW de ondernemer, en die past de KOR toe. Je doet ook maar 1 x BTW aangifte: niet 2 x als ondernemer, maar 1 x als VOF

(Heb je daarnaast ook nog eigen activiteiten buiten de VOF om in een EMZ, dan mag je daar ook de KOR toepassen, maar dat was je vraag niet   )

Re: Vermogensbestanddelen TBS-regeling

Niet onverstandig om hierover een fiscalist om advies te vragen. Ik pik er even een paar puntjes uit.
Quote : SINBV op  2 mei 2016, 09:09
TBS balans
- 25 % van waarde economisch verkeer van de woning bij begin TBS
- 25% van de verbouwingskosten
- 25 % van de hypotheek als lening
Te kort door de bocht. In beginsel moet je waarderen op de werkelijke waarde. De waarde van de werkruimte kan heel anders zijn dat een evenredig deel van de waarde van de woning. Zo is de waarde van de tuin weer anders dan de waarde van het gebouw, om maar eens wat te noemen. Er zal dus een deugdelijke onderbouwing van die waarde moeten zijn (waarbij het zeker niet onmogelijk is dat die 25% blijkt te zijn). Dat zelfde geldt voor de verbouwing. Welk deel daarvan is aan de werkruimte toe te rekenen? Een nieuwe badkamer en keuken zijn bijvoorbeeld weinig relevant voor de werkruimte.
Voor de hypotheek geldt dat als de woning volledig gefinancierd is, dat de lening de verhouding van de woning volgt. Zit er eigen geld in, dan zijn de meningen verdeeld. De fiscus wil nog wel eens de lening naar verhouding toerekenen, ik sta een vrije keuze voor. Het is wel een keuze die fiscale gevolgen heeft: de renteaftrek in de tbs is beperkt door de tbs-vrijstelling, de renteaftrek in de eigenwoningregeling is beperkt in tijd (verplichte aflossing en in de hoogste tariefschijf afbouw van het maximale aftrekpercentage), om maar eens wat te noemen. En vergeet de bijleenregeling niet mocht je ooit een andere woning kopen.
Quote:
IB
- Resultaat TBS belast in Box 1 met 12% korting

Eindafrekening
- Bij staking TBS of verkoop woning 10% van de waardestijging belast in box1
Als vermeldt: die tbs-vrijstelling zorgt er niet alleen voor dat je minder belasting betaalt over de inkomsten, maar ook dat de aftrekposten minder opleveren. Als je een aftrekpost op meerdere plekken kwijt kunt, is het altijd aan te raden goed na te denken over de optimale keuze.

Wat bedoel je met 10% van de waardestijging belast? Het volledig verschil tussen de boekwaarde en opbrengst bij verkoop is belast (na vermindering met de tbs-vrijstelling). Die boekwaarde is in de loop der tijd door de afschrijvingen lager geworden, terwijl (zeker bij een woning) de werkelijks waarde niet of nauwelijks is gedaald of zelfs is gestegen. Het eerdere voordeel van de afschrijvingen wordt dan dus feitelijk teruggenomen, met mogelijk een piek in de belastingheffing als gevolg. Onder de verkeerde omstandigheden kan je dat een netto nadeel opleveren, bij een goede planning kan echter een behoorlijk voordeel opleveren.
Quote:
Vragen:
1. Is afschrijving zinvol, geeft alleen maar hogere belasting bij staking TBS?
2. Is de WOZ de waarde zoals deze door de gemeente bepaald is of een waarde zonder de grond?
3. Kan of moet ik btw bereken over de huur?
4. Is BTW op de verbouwing aftrekbaar?
5. Is het zinvol om een fiscale eenheid voor BTW aan te gaan tussen DGA en Holding?
6. Er zit op dit moment 20% verschil tussen aankoopprijs en WOZ waarde, welke moet ik gebruiken?
7. Zie ik nog iets over het hoofd?

[verandering: titel]
1. Dat ligt eraan.
2. De waarde volgens de beschikking (dus inclusief grond), waarbij je ongetwijfeld geen gesplitste beschikking hebt/krijgt. In dat geval moet je zelf een splitsing maken. De onderbouwing van de splitsing van de waarde bij de opname van de werkruimte op de tbs-balans kan daarbij nuttig zijn.
3. Als de bv de werkruimte voor ten minste 90% voor met btw belaste prestaties gebruikt, kun je (samen met de bv) opteren voor belaste verhuur. Als je opteert, moet je btw in rekening brengen en mag je de betaalde btw aftrekken.
4. Zie 3. Als je opteert, is de btw aftrekbaar voor zover de verbouwing ziet op de werkruimte.
5. In beginsel kan dat niet (meer), tenzij de dga een (btw-)onderneming drijft en die onderneming organisatorisch, economisch en financieel (voldoende) verbonden is met de holding. Of dat zinvol is, hangt van de omstandigheden af. Je haalt er in ieder geval aansprakelijkheid richting de fiscus mee naar prive.
6. Voor wat?
7. Ja. Maar zonder de situatie te kennen, is daar verder geen zinnig woord over te zeggen.

Re: Fiscale constructie i.v.m. verdienen via crowdfunding met eigen bedrijf?

Hoi John,

geld wat je belegt in crowdfund-projecten valt vrijwel altijd onder de 'overtollige kasmiddelen' van je bedrijf. Als je het niet voor langere tijd kon missen in je eenmanszaak, had je het niet belegd.

De beleggingen van overtollige kasmiddelen wordt niet als een zakelijke activiteit gezien door de belastingdienst en belastingrechtspraak.

Met andere woorden, als jij vanuit je eenmanszaak 400,- in een crowdfundproject belegt, is dat in de boekhouding van je eenmanszaak een privé-onttrekking. In je belastingaangifte valt deze belegging in box 3 (inkomen uit sparen en beleggen).

Dat is op zich niet vervelend, want in box 3 is het rendement niet belast, maar alleen de waarde van je belegging per 1 januari.
Als de belegging toch als zakelijk vermogen zou gelden (wat ik me eigenlijk niet kan voorstellen maar zeg nooit nooit), is de winst (c.q. het rendement) belast als winst.

Re: Modelovereenkomst voor bestaande opdrachten

Quote : Branko Collin op 10 mei 2016, 18:04
Niet alleen lijkt me dat de meest voor de hand liggende uitleg, ik zie zelfs niet in hoe jouw eerdere uitleg werkt. De overeenkomst heeft het expliciet over nog te verrichten betalingen.
Ik denk dat ik in mijn gedachtengang het werk binnen 1 opdracht als 1 grote, niet-deelbare hoeveelheid werk heb gezien, en aangenomen heb dat als er voor een deel van die opdracht al een betaling geschied is, dat dan de uitsluiting in artikel 2e, lid f niet meer van toepassing zou kunnen zijn op het volledige werk. Maar als halverwege een opdracht de overeenkomst vervangen wordt, is het werk natuurlijk prima deelbaar en is nieuwe overeenkomst alleen van toepassing op de nog te verrichten werkzaamheden en kan aan de voorwaarde van artikel 2e, lid f prima worden voldaan. Ik geloof dat ik tijdens het schrijven van mij vraag daar al een beetje achter kwam, vandaar mijn (blijkbaar kloppende) conclusie aan het eind.

In ieder geval dank voor de bevestiging op mijn conclusie, ik geloof dat ik eea nu weer helemaal helder heb :-)

(en, nou ik toch aan het schrijven ben, dank voor je veel eerdere post met de TL;DR over het wetgevingsoverleg omtrent deze zaak, dat gaf voor mij veel nuttige context en perspectief over de nieuwe situatie)

Re: BTW terugvorderen van inkopen uit het buitenland (buiten Europa)

Als ik het even napluis, dan vind ik het volgende:

Ze belasten de EU VAT (BTW) volgens het tarief van het land van levering.  Dus voor jou 21%.
De EU VAT verloopt volgens het MOSS systeem. Dit betekend dat ze (themeforest/envato) de VAT aanmelden in een eu-land.  Deze (eu-land-fiscus) stuurt de VAT melding door naar het betreffende land van levering, dus NL.  Dit betekent dat er effectief NL-BTW betaald wordt per factuur en zodanig is het voor ondernemers aftrekbaar in de voorbelasting.

themeforest/envato

Zie ook dit draadje.

Echter is er een statement dat kopende ondernemers met een BTW nummer gebruik moeten maken van de verlegde BTW (reverse charge mechanism).
Maar ik zie niet in, als je hiervan geen gebruik hebt kunnen maken op hun website, dat je de betaalde BTW niet in aftrek zou mogen nemen.

Of hierop reageren:  What to do if you were incorrectly charged EU VAT?

Re: Sluitende kilometeradministratie of niet?

Quote : luuk29 op 11 mei 2016, 15:35
Ik had ook gedacht aan automatische rittenregistratie. Misschien 1 van het volgende lijstje? ABAX rittenregistratie Ctrack routevisie Kost wel geld maar dan weet je zeker dat je geen gezeik hebt met de belastingdienst.
Als het niet om fleet management gaat, maar voor een of een paar auto's: Voor een auto met Bluetooth zijn er smartphone apps te krijgen voor een paar €, die zeer accuraat werken op GPS en waarvan je heldere rapportages in Excel kunt uitdraaien.

Re: IB ondernemersangifte bijtelling auto

Normaal gesproken breng je de 'bijtelling' in mindering op de autokosten in de (fiscale) jaarstukken.

Maar op zich kan je ook wel commerciële jaarstukken maken en integreren en dan de bijtelling in de aangifte zelf verwerken, als je dat liever wil.

Overigens heb je (waarschijnlijk) ook te maken met een BTW correctie voor het privégebruik. Dat is een apart iets (hoort ook in de jaarstukken verwerkt te zijn trouwens). En tenslotte:
Omdat jullie de zaak kennelijk gestaakt hebben zal er ook wel een afrekening moeten plaatsvinden (zowel voor de IB als de BTW). In principe gaat de auto voor marktwaarde naar privé (en eventueel is dan ook BTW over de waarde verschuldigd).

Re: Verschil fiscale winstberekening en winst- en verliesrekening

Het programma ken ik niet precies, maar de privé-stortingen dragen wel bij aan je eigen vermogen per einde boekjaar. Ergens in het pakket (niet in de balans zelf) moet je daarom ten behoeve van je vermogensvergelijking invullen dat je een privé-storting hebt gedaan.
Viewing all 4461 articles
Browse latest View live