Quantcast
Channel: Higherlevel.nl
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4461

ANBI-vereniging, donaties met tegenprestatie, productverkoop, btw en belastingen

$
0
0
Hallo allemaal,

Ik ben nieuw hier op het forum en specifiek lid geworden om onderstaande vragen te kunnen stellen. Na veel googelen, artikelen lezen en de site van de Belastingdienst doorgespit te hebben, is er zeer weinig relevante informatie te vinden die precies ingaat op de plannen die wij hebben voor het oprichten van een vereniging.

Om alle informatie en vragen helder op een rijtje te zetten, wordt het waarschijnlijk nogal een #longread...   

- Het gaat om een uitgeverij en webshop die boeken en andere producten gaat verkopen, waarbij een deel van de winst wordt uitgekeerd aan een goed doel per boek/product en het andere deel van de winst geldt als financiering voor andere nieuwe of bestaande boeken/producten.

- Ik als oprichter en de (bestuurs)leden willen en mogen hier geen cent aan verdienen.

- Een belangrijke nevendoel is het in het leven roepen van een sociaal-culturele 'beweging', die zich actief in gaat zetten om mensen te helpen. Het steunen van goede doelen is hier, zoals benoemd, een beoogd onderdeel van, net als, bijvoorbeeld, het geven van workshops.

- Om het idee van een beweging en de feitelijkheid van 'hier geen cent aan verdienen' goed kracht bij te kunnen zetten, was het kiezen van de ondernemingsvorm 'Vereniging met onderneming' niet meer dan een logische formaliteit.

- Ik wil dit jaar rustig starten om alles netjes en met zorg op poten te kunnen zetten, en kies er derhalve voor om voorlopig onder de 'vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid'-vlag te varen, maar wel met een KvK-registratie om individuele aansprakelijkheid te beperken. Dit maakt bovendien de gang naar de notaris (en de daarmee gepaarde kosten) geen verplichting, en het is een opzet waar ook de andere 3 (bestuurs)leden zich voorlopig prima in kunnen vinden.

- Als signaal naar potentiële leden, vrijwilligers en donateurs toe, en als stevige stok achter de deur voor de vereniging, is het verder de ambitie om de ANBI-status te krijgen. Gezien de insteek en activiteiten moet dat mogelijk zijn en het geeft het enkele belastingvoordelen (voor donateurs en mogelijk ook voor onszelf).

- Ten slotte gaat gelden dat alle boeken o.b.v. POD (Publish/Print On Demand) via de webshop ter beschikking worden gesteld. Dit zorgt ervoor dat erg geen vaste boekenprijzen gehanteerd hoeven te worden en dat er de vrijheid van kortingen en andere acties blijft. Daarnaast krijgen we niet te maken met voorraden en aanbestedingen, en scheelt het administratieve handelingen omdat aanmelden van boeken bij het Commissariaat voor de Media niet vereist is.

Tot zover de feitelijke informatie.

Al met al willen we op deze manier naar voren treden als een soort uitgeverij-crowdfundplatform met een ledenbestand, waarbij de verkoop van producten in dienst staat van het steunen van goede doelen en het organiseren van activiteiten die mensen kunnen helpen (de thematische insteek laat ik hier even terzijde).

Deze vrij unieke opzet wordt tot nu toe door veel mensen positief ontvangen, maar er zijn een boel praktische, fiscale vragen die hieruit naar voren komen:


VRAAG 1

- Een vereniging met een onderneming moet vennootschapsbelasting betalen. Eventuele winst van de vereniging moet ten goede komen aan het doel. Echter is er ook vrijstelling mogelijk: "Stichtingen, verenigingen en vergelijkbare organisaties die een onderneming drijven, zijn vrijgesteld van vennootschapsbelasting als ... de fiscale winst in een jaar niet meer is dan € 15.000."

* Klopt het dus, dat deze start-up-uitgeverij voorlopig geen vennootschapsbelasting hoeft af te dragen? We beginnen dit jaar puur met de verkoop van 2 of 3 boekjes en ansichtkaarten. Dus, minder dan 15.000 winst, dat is zeker de verwachting de komende jaren.


VRAAG 2

- Of een vereniging btw moet betalen, hangt af van de specifieke situatie. Gezien dit vrijstellingen-overzicht, vallen we onder 'Vrijstelling voor fondsenwervende activiteiten'. En geldt er derhalve vrijstelling voor collectieve belangenbehartiging en mogelijk ook vrijstelling voor sociaal-culturele instellingen.

* Is aan de hand van deze informatie concreet te stellen of we nu wel of geen btw af moeten dragen? Of zullen we deze informatie echt in overleg met de Belastingdienst moeten achterhalen?


VRAAG 3 (met allerlei subvragen)

Zover ik het nu kan overzien, hebben we twee opties wat betreft productverkoop (met een boek als concreet voorbeeld):

1) In de webshop verkopen we een boek voor een bepaalde prijs. Op de kostprijs (POD-prijs + verzendkosten) rekenen we een meerprijs die (na allerlei verrekeningen) als winst op de hierboven beschreven wijze wordt ingezet.

2) Voor een boek vragen we in de webshop om een donatie en het boek 'geven we weg' als tegenprestatie. Dezelfde prijs als bij 1) is van kracht.

- Stel we moeten GEEN btw betalen, omdat a) onze activiteiten inderdaad van sociale of culturele aard zijn, b) we geen winstoogmerk hebben (anders dan de winst gebruiken voor het doel van onze vereniging) en c) we de concurrentieverhouding met commerciële instellingen niet verstoren (we verkopen voorlopig echt alleen vanuit onze eigen webshop en verkopen uitsluitend producten die wij en onze leden zelf maken), wat betekent dit dan voor de productverkoop?

* Gezien de ANBI-vereniging-met-onderneming-opzet en alle vrijstellingen van dien, gelden dan in geval 1) wel alle normale belastingeisen: 6% btw op het boek, 0% op de porto en 21% op het verpakkingsmateriaal? Of betekent het - ómdat we geen btw hoeven af te dragen - dat we ook geen btw hoeven door te rekenen?

* En in geval 2)? Gaat het om (crowdfunding)donaties met tegenprestatie, dan is het tegenprestatiedeel normaliter belastbaar (in het geval van een boek 6%) en het donatiedeel vrij van btw (bij bedragen lager dan X). Hoe zou dat hier werken? In principe geldt: "De visie van het Europese btw-comité is dat wanneer in ruil voor fondsen goederen of diensten worden beloofd, sprake is van een btw-belaste prestatie." (Bron). Is er dan in strikte zin sprake van voorverkoop of donatie en dus btw, of zorgt ook hier de ANBI-vereniging-met-onderneming-opzet voor vrijstelling bij de "verkoop" van een donatie?

* Daarnaast vraag ik me af: een boek POD-bestellen, kost op zijn beurt ook btw en verzendkosten. Kunnen we deze als vereniging/ANBI 'afschrijven'? En mogen we dit als 'kostprijs' zomaar doorberekenen via de webshop?

N.B. Uitgangspunt bij dit alles is uiteraard om zoveel mogelijk winst te creëren, zonder de prijzen al te hoog moeten maken.

- Stel we moeten WEL btw betalen, wat zou dan - op de lange termijn - de meest kosten- en winsteffectieve oplossing zijn? 1) of 2)? En hoeveel btw betalen wij dan waar op? Of hoeveel belasting?

* 1) Boek kostprijs 20 euro, 30 euro vraagprijs, 6% btw, 3,50 verzendkosten. Het boek kost 35,30 euro.
/ Los van standaard organisatiekosten, wat levert de 11,80 euro ons op? Moeten we het btw-deel wel of niet afdragen? Geldt er over het hele bedrag nog eens aparte belastingen (21%)? En hoe spelen zaken als 'aftrek kenbaar fondswervende activiteiten' een rol?

* 2) Boek kostprijs 20 euro, 30 euro donatie, 3,50 verzendkosten. De donatie kost 33,50 euro.
/ Wij betalen dan 0% btw over 10 euro donatie en 6% btw over 20 euro boek (tegenprestatiedeel)? De besteller niets? En mag je überhaupt verzendkosten aan een donatie koppelen, of moet dat dan een bedrag inclusief zijn (waar allerlei problemen aan zouden kleven)?


En dan zijn er ook nog zaken zoals 'aftrek fictieve personeelskosten'.

Het begint me allemaal een beetje te duizelen qua regelgeving en de specifieke vorm van ondernemen die wij hier kiezen. We moeten zeker op zoek naar iemand die ons verder fiscaal kan helpen, maar hopelijk vinden we via dit forum alvast wat eerste context en antwoorden.

Alvast bedankt voor jullie tijd, moeite en aandacht!

Viewing all articles
Browse latest Browse all 4461