Quote : bavoogd op 20 februari 2018, 15:46
Als bv mag je uiteraard een auto aanschaffen. En je mag 'm uiteraard ook verhuren. Het is wel noodzakelijk dat de bv een sluitende kilometeradministratie bijhoudt. De bv stuurt gewoon een factuur met een marktconforme prijs (én btw) naar jezelf (privé). De omzet is voor de BV Vpb-belaste inkomsten Je kunt in de eenmanszaak dan vervolgens 19 cent per (zakelijke en woonwerk)kilometer voor de inkomstenbelasting aftrekken.Ik ben heel benieuwd hoe jullie hier over denken.
De bv mag ook de factuur sturen naar de eenmanszaak. In dat geval heeft de eenmanszaak een aftrekpost voor de inkomstenbelasting (en de omzetbelasting, als er sprake is van btw-belaste prestaties in de eenmanszaak), maar je kunt dan uiteraard geen 19 cent per kilometer meer aftrekken. En je zult de zakelijkheid van de ritten dan in zowel de bv als de eenmanszaak moeten bijhouden. Het is kiezen of delen.
Als je echter DGA van de bv bent, kan het natuurlijk zijn dat je de auto ook voor meer dan 500 km privé gebruikt. In dat geval kan het zijn dat je ervoor kiest om de auto op de balans van de bv te zetten, hetgeen ervoor zorgt dat je privé bijtelling krijgt. De bv moet dan loonheffing inhouden over een percentage van de nieuwwaarde van de auto. Als je vervolgens die auto voor zakelijke ritjes voor de eenmanszaak gebruik kun je voor die ritjes wél 19 cent per kilometer van de winst van de eenmanszaak aftrekken.
Let in dat laatste geval ook op dat de bijtellingpercentages eigenlijk minimumpercentages zijn. Als het werkelijke voordeel van het privégebruik meer dan het geldende percentage van de catalogusprijs is, dan kwalificeert dat 'excessief privégebruik' en is de werkelijke waarde van het privégebruik belast. Realiseer je dus goed dat de ritjes die je maakt voor de eenmanszaak met de auto van de bv voor de bv privéritjes zijn (en dus zorgen voor bijtelling over je loon in de bv), maar voor de eenmanszaak zakelijk kunnen zijn (en dus zorgen voor een forfaitaire aftrek).