Quote : maartenrr op 27 oktober 2016, 13:44
Hallo,BV1 en de holding zijn geen fiscale eenheid (zodat ik in de Holding BTW kan aftrekken van zaken zoals laptops) welke ik voor beide BV's gebruik.
Mijn vraag is in hoeverre dit mijn situatieschets correct is en hoe ik dit in praktijk uitvoer;
-mag je de Managementfee regelmatig wijzigen, ....
Vermogen Holding eind 2017 = 40K (100-5+(50%*100-70)-15-55=40)
Zou bovenstaande belastingtechnisch kunnen en waar start ik met uitvoering (format managementfee, salarisadministratie, boekhouding, accountant).
Ik had een eenmanszaak, dat was lekker makkelijk
Het is beter een paar dingen duidelijk voor ogen te houden.
Je hebt geen eenmanszaak meer en kan niet naar willekeur geld opnemen of niet opnemen.
Je hebt in BV2 een 50% medeaandeelhouder die het met je eens moet zijn anders zit je in een patstelling.
Tussen Jou en de BV's en de BV's onderling moeten overeenkomsten gesloten worden.
Het zijn immers afzonderlijke rechtspersonen.
Voor een dga geldt gebruikelijk loon € 44K.
De fiscus zal alle overeenkomsten en geldtransfers in de "Groep" beoordelen of ze voldoen aan het begrip "at arms length" (zijn ze zakelijk).
Iedere transactie of overeenkomst zal je aan de hand van deze criteria moeten beoordelen.
Verder Eigen Vermogen is Gestort Aandelenkapitaal Plus Winst Minus Verlies Minus Dividend en Inkoop eigen Aandelen. "Buffers" en Leningen zijn Eigen Vermogen of hebben er geen invloed op. Tenzij je leningen moet afboeken (verliespost).
Leningen aan werkmaatschappijen en een fiscale eenheid doen de opsplitsing in meerdere BV's teniet aangezien er geld verloren gaat (afboeken groepsvorderingen) of alle BV's (én eventueel dga) binnen de Fiscale Eenheid hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de belasting waar de FE voor is aangegaan. Ook het voorfinancieren van debiteuren valt daaronder door (schriftelijke) sessie van (specifieke) debiteuren kan men voorkeursschuldeiser worden maar ook dan gaat de fiscus voor.
De keuze voor een adviseur is AA of Belastingadviseur. Waarbij de laatste titel niet wettelijk beschermd is en je zelf even moet doorvragen naar opleiding, ervaring en het aangesloten zijn bij een beroepsvereniging met permanente educatie en beroepsregels.
Veel succes!